Wouter Vandenabeele

Biografie

Wouter Vandenabeele is een internationaal erkend violist, arrangeur en componist. De productiviteit van deze in Gent wonende Waaslander bereikte de afgelopen jaren ongekende hoogtes: hij speelde concerten aan de zijde van de Senegalese peulviolist Issa Sow, leidde het prestigieuze Hadzidakis-project voor de Olympische Spelen in Athene (o.a. met Teresa Salgueiro, Lucilla Galeazzi, Joji Hirota, Kari Bremnes, Eva De Roovere,...).

Hij maakte een 30 tal cd's, speelde al honderden optredens met Ambrozijn en zijn wereldorkest Olla Vogala en zat achter het Marokkaans-Vlaams project Brared Ataï met concerten in zowel Marokko als hier. Hij werkte samen in Zuiderwind (EMI) met Zuidafrikaanse muzikanten en speelde ook daarmee tal van concerten in België en Zuid Afrika (o.a. in Soweto).
Hij werd gevraagd door het Gentse stadsbestuur om muziek te schrijven voor het vuurwerk op de nationale feestdag en hij werd ook gevraagd voor de opening van de Handelsbeurs in Gent. Hij werkte daar samen met o.a. Steve Houben, Erik Vermeulen, Savina Yanatou, Philippe Thuriot, Ex Tempore en vele anderen. Hij speelde in 2007 mee op een aantal grote Engelse festivals (waaronder Womex en National Theater in Londen) met de Senegalese groep Daby Baldé.

In 2013 trad hij op in Amman (Jordanië) en Beirut (Libanon) met Macadi Nahhas en hij nam een CD op met Mami Kanouté en gast Baaba Maal.

Hij speelt nu met een nieuwe stijkers bezetting: GFVP, samen met Elias Bachoura en Shalan Alhamwy uit Syrië

 

hij bracht drie solo CD's uit (chansons)

 

Het nieuw project TAMALA won de prijs van KLARA (2018)

Hij is bovendien een gewaardeerd lesgever: als artistiek leider op het internationaal jongerenmuziekkamp Flanders Ethno, stage international d'été de Neufchateau voor de franse gemeenschap, jeunesse musicale in Cyprus, op de Folk- en Jazz-stages van Muziekmozaïek of als dirigent van de samenspelklas op de jaarlijkse zomerse volksmuziekstage in Gooik. Sinds september 2005 geeft hij ook les folkviool aan de muziekacademie van Sint-Niklaas en leidt hij het jongerenorkest Transpiradansa.

En organiseerde reeds drie keer een succesvol fiddle festival in de Centrale in 2016, 2017 en 2018

Project ireland 

Artikel

 

© woutervandenabeele.be 2007-2014 - site: arban