Wouter Vandenabeele

Cluster -- Collective

Wednesday, 12 Nov 2014

 

CLUSTER vzw is een management- en productieplatform voor componisten van nieuwe muziek en hun ensembles. Deze nieuwe muziek kenmerkt zich door een verregaande stijlvermenging: het is geen folk-, geen jazz-, geen symfonische- of geen wereldmuziek maar dit alles te samen, gesmeed tot een geheel dat kenmerkend is voor de globaliserende leefwereld van vandaag. Kortom, de toondichters van Cluster hebben lak aan alle stijlkenmerken en gebruiken ze fantastisch door elkaar. 

Zoals bijvoorbeeld Igor Stravinski, Béla Bartók, Anton Webern, Alban Berg, Olivier Messiaen, Karlheinz Stockhausen, Steve Reich of zelfs een Frank Zappa spelen de Cluster-componisten eveneens met muzikale conventies, tasten ze de grenzen tussen de traditionele genres af en delen ze de interesse in de scheppende kracht van het doorbreken van structuren om zo tot nieuwe mogelijkheden en klankkleuren te komen. Wie weet gaan de Cluster-componisten ook over niet al te lange tijd deel uitmaken van de ‘klassieke’ canon zoals hun illustere voorgangers?

CLUSTER vzw is een platform voor componisten van nieuwe muziek en hun projecten.

Wouter Vandenabeele reist als troubadour met zijn viool de wereld rond, vertelt zijn verhaal in elk van zijn vele en uiteenlopende projecten.

Ananta Roosens ontdekte de tango, nam het onder haar vleugels, en zweeft sindsdien van de ene niet-klassifieerbare naar de andere vrije, pretentieloze muziek."

Joris Vanvinckenroye creëert als contrabasbaskunstenaar en componist een eigenzinnig universum waarbij ritmische grooves en akoestische instrumenten het handelsmerk vormen.

Cluster wordt ondersteund door de Vlaamse Gemeenschap.

 

 

 

http://www.clustermusic.be

 

 

© woutervandenabeele.be 2007-2014 - site: arban